måndag 14 juni 2010

Ledarskap, kreativitet och passion!

Simon Bolivar ungdomsorkester under ledning av Gustavo Dudamel!

Helgens viktigaste händelse var inte Stockholm Love, Robyns nya album (enl DN) eller våra vanligaste kändisars Tingeltangel utan Simon Bolivars ungdomsorkester från Venezuela under ledning av Gustavo Dudamel (28 år) som fick taket i det fullsatta konserthuset att lyfta!
Tänk dig själv: kompositören och ekonomen Jose Antonio Abreu i det fattiga Venezuela får 1975 en lysande idé:
Kan man ge barn från svåra sociala förhållanden möjlighet till utveckling och till ett socialt deltagande och sammanhang genom att spela musik, tillsammans?
Som den brinnande eldsjäl han är går han och tigger ihop pengar, lånar instrument, raggar lokaler, engagerar entusiastiska musiklärare .
Han lyckas och nu -2010- finns det många orkestrar i landet, kommuner står i kö för att starta.
Flaggskeppet är ovannämnda orkester som med 130 passionerade musiker förtrollar publiken. Vilken lycka att få uppleva detta!
Tänk på liknande exempel:
Daniel Barenboims östra Divanorkester lyckas med det ingen politiker hittills har lyckats med - att få ungdomar från alla stater i Mellanöstern att spela tillsammans.
Nelson Mandela lyckades tända rubylaget Springbox 1995 så de vann VM.
Mikrokrediter får fattiga att skapa egen försörjning.
Mönstret är alltid detsamma. De är enskilda eldsjälars kreativa idéer och engagemang som lyckas skapa förändring för kollektivt agerande - inte statliga utredningar!
Det är genom handling man förändrar attityder och beteenden - inte genom utbildningar och konferenser som så småningom i bästa fall leder till något, oklart vad.
Tänk om vi som jobbar med utveckling inser det...
Tänk om de som jobbar med mångfald inser det..
Tänk om medierna skulle skriva om sådana exempel lika mycket som de skriver om folk som bränner skolor och kastar sten på brandbilar då .....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar