tisdag 8 juni 2010

Mellan hägg och syren...



Nu är den här igen, den där underbara korta tiden som man egentligen bara vill njuta av, stanna upp, se och känna på dofterna, lyssna på koltrasten

Just då skriver Majei Zaremba i DN en otroligt bra och skakande artikelserie om vuxenmobbning som idag avslutas med "För varje individ som mobbas ut är det femtio som ser det hända och lär den läxan för framtiden. Det är så vi får vår värdegrund. Inte på konferenser." Juste!

Det mest provocerande i serien är egentligen inte att man återigen får bekräftad att enskilda människor är kapabla till vad som helst när det gäller att göra andra illa - det har historien lärt oss och vi läser och hör dagligen om nya illdåd men att våra dyrbara och resurskrävande system som arbetsmiljöverket, fackliga organisationer, F-kassan och rättsväsendet - som är tillskapade för att hjälpa oss - sviker oss så totalt när vi är som mest utsatta - det är faktiskt svårast att smälta.

Jag lovar att varje gång när någon talar om att "man borde..." eller "någon borde ta ansvar för..." då kommer jag att säga "det är du och jag som är ansvariga".
Vår bok med titeln "Goda förebilder och fega,rädda halvgudar" handlar bland annat om sådana fega, rädda personer som själva utövar mobbning på ett sofistikerat sätt eller ser på när andra gör det. Men där skildras också motsatsen, människor med integritet och civilkurage.

En läsare sa om boken " ... det är en djävligt irriterande bok ..." Ja, tack, det är meningen det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar