tisdag 3 augusti 2010

Magi, dramatik och organisation i Arena di Verona


Vi besöker ett i hettan dallrande Verona för att se några föreställningar på världens största operascen, den berömda romerska arenan. Italien är inte känd för god organisation så man kan ju undra vad som händer när 22.000 åskadare samtidigt ska lämna arenan eller något oförutsedd inträffar.
Vi får uppleva en magisk Aida tillsammans med en entusiastisk publik från hela världen som äter, dricker och minglar innan och efter föreställningen i underbar stämning - en verklig folkfest.
Nästa kväll är det dags för Carmen som efter några spelminuter avbryts av en tromb följd av ett våldsamt åskväder med störtskurar!
Alla vill självklart ut samtidigt och söka skydd. Det blir några otäcka minuter i trängseln som sedan snabbt löser upp sig helt lugnt i de många katakomliknande gångarna. Där står folk och vrider ut skjortor och kavajer, tömmer skorna på vatten, går till baren eller köper regncape och filtar av snabba försäljare som byter sortimentet blixtsnabbt efter rådande behov och efterfråga.

Föreställningen fortsätter efter en stund innan nya avbrott pga regnet följer. Vi får allt större rutin för utrymning och intagning av arenan -allt i bästa ordning och mycket god stämning. Det blev bara en akt av Carmen innan det hela avblåstes definitivt pga nya skyfall. Det var ändå en spännnande kväll och ett riktigt "spectaccolo"
Slutsatser vi drar: De gamla romarna kunde bygga för dåtida och nutida behov och italiernarna lyckas förvalta arvet och organisera stora "spectaccolo" helt suveränt.
Tack vare de många utgångarna blev det inte någon panik. I det vanligen så välorganiserade Tyskland klämdes människor ihjäl i trängseln på Love Parade i Duisburg där det bara fanns en enda utgång.
Hur funkar våra T-banor och rulltrappor med tanke på trängsel i nödsituationer undrar jag?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar