tisdag 1 juni 2010

Invictus - en lektion i ledarskap och förändring!


Vi såg filmen Invictus -de oövervinnerliga som handlar om Nelson Mandela och hur det sydafrikanska hatade rugbylandslaget Springboks mot alla odds vann världsmästerskapet 1995. En mer fantastisk lektion i ledarskap och förändring i praktiskt genomförande får man leta efter. Inga stora ord, inga floskler, teorier och långa anföranden.
Mandela gestaltar sin vision i varje ögonblick och varje beslut som fattas. Man upplever själv på bara kroppen hur han lyckas inspirera den vite lagkaptenen utan även förbryllar sina färgade medarbetare, vänner och säkerhetskillarna när de ska samarbeta med vita, de forna fienderna. Han ser och respekterar var och en, ställer frågor, engagerar sig, utsätter sig för kritik och skaffar sig ovänner.
Det lyckas men framgången är inte given för all framtid, hans efterträdare försnillar förtroendekapitalet och omvärldens godwill.
Det behövs inga fler böcker i ledarskap och förändring. Det räcker med en sak - gör det! Du behöver inte vara Mandela men vi kan alla fundera på "vad kan jag själv göra i min roll och mitt liv för att ..."
" I own my destiny" och "I´m the captain of my soul" säger en man som suttit i fängelse i 27 år. kan man tänka sig en bättre förebild?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar