tisdag 20 september 2011

Säg ifrån!

"Vad kan väl jag göra-det är bara en droppe i havet. Havet består av droppar!" Fredskalendern
"Säg ifrån" är titeln på en liten bok av Stéphane Hessel, fransk motståndsman, koncentrationslägerfånge, diplomat och succéförfattare, 93 år gammal. Jag lyfter på hatten! Boken är en uppmaning till de yngre generationerna att ta upp kampen för rättvisa och åtgärder för att hejda miljöproblemen.
"Säg ifrån!" är också titeln på en bok av Berit Rollén och Monika Olin Wikman. Den handlar om att det händer för litet i äldreomsorgen och det som händer går åt fel håll.
Jag ser de båda böckerna som positiva tecken att tiden då vi alla satt stilla i båten och hoppades att någon annan tar tag i saker är över!
Här kommer ett exempel ur vardagen som därför inte komma att finnas på Expressens löpsedel: En god väns nära anhörig (80) hamnar från ena dagen till den andra i vårdapparaten och är därmed föremål för biståndsbedömning, regler och åtgärder som reducerar honom till objekt.
"Så är det för alla och så måste det vara för att vara rättvist och kostnadseffektivt" oavsett vilken regering vi har. Det är oceaner som skiljer de vackra orden i socialtjänstlagen från verkligheten.

Vi vill vara myndiga människor - hela livet, sägs i uppropet på seniorbloggen.se och i boken. Det är dags att vi engagerar oss, du och jag. Kan ungdomarna på Tahirtorget i Kairo så kan väl vi, 40-talisterna som kämpade för dagis när det begav sig. Dags för en ny folkrörelse på nätet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar